Opprette eget nettsted
Avgjørelsen er tatt: Du og virksomheten din skal på nett. Hva nå?
Hva skal nettstedet gjøre?
Før du begynner må du ha klarhet i hva som er hensikten med nettstedet. Hva skal du oppnå med nettstedet, og hva slags opplevelse skal de besøkende få? Noen eksempler:
- Vise kontaktinformasjon
- Vise informasjon om dine produkter/tjenester
- Portfolio/showcase
- Selge (nettbutikk)
- Samle leads
- Uttrykke standpunkt eller meninger (blogg)
- Kundeservice
Call to action
Ønsker du at den besøkende skal gjøre noe konkret på nettstedet ditt? Som f.eks.:
- Kjøpe noe
- Kontakte deg via skjema
- Besvare en undersøkelse
- Melde seg på et arrangement
- Melde seg på nyhetsbrev-listen din
- Laste ned noe
Er du fortsatt usikker på hva nettstedet skal gjøre? Da kan det lønne seg å sparre med noen som allerede har et nettsted, for å høre deres erfaringer og refleksjoner.
Finne leverandør
Når du vet mer om hva nettstedet skal gjøre, og du har en formening om hvordan det skal være utformet, er det på tide å velge hvordan det skal bygges.
Bygge nettstedet selv
Dette er løsningen for deg som har lite penger og mye tålmodighet. Det finnes mange gratis løsninger (åpen kildekode, som f.eks. WordPress og Joomla) som lar deg bygge et profesjonelt nettsted helt gratis.
Ulempen med dette er at du vil bruke svært mye tid på det. Først må du lære deg hvordan det fungerer, deretter må du sette det opp, og så skal du produsere innhold og få alt på plass slik at det fungerer som det skal. Dette kan ta flere hundre timer.
Å bygge nettstedet selv anbefales kun for de som har interesse for det og/eller skal sette opp flere nettsteder og ikke har råd til å betale andre for å gjøre det.
Kjøpe ferdig løsning
Den enkleste løsningen, men også den dyreste. Fordelen er at nettstedet blir satt opp av noen som har kompetanse til det, slik at du hovedsakelig kan fokusere på innholdet. Noen leverandører har egenutviklede løsninger, mens andre setter opp et nettsted basert på WordPress, Joomla etc.
Leverandøren vil ofte stille deg en del spørsmål om hvordan nettstedet skal være. Dette kan være veldig nyttig om du på forhånd har et noe uklart bilde på hvordan nettstedet skal bli: Leverandørens spørsmål peker deg i riktig retning. Er du usikker på hva du skal svare vil en god leverandør også være en god sparringspartner slik at dere sammen kommer frem til en enighet om hva du trenger og hvordan de skal løse det.
Hvor mye koster det?
For de enkleste løsningene kan du slippe unna med et firesifret beløp. Skal du ha mer enn basisfunksjoner kommer du fort opp i femsifret beløp. Og skal du ha nettbutikk og/eller andre mer komplekse løsninger kan du ende opp med et sekssifret beløp.
Abonnere på skybasert løsning
Den raskeste måten å komme i gang: Slike løsninger er ofte mer intuitive og lettlærte enn andre løsninger. Du kan være på nett i løpet av en ettermiddag. Og du slipper å gjøre en større investering: Du betaler en fast månedlig pris.
Men dette er også den minst fleksible løsningen, med nokså rigide rammer. Det er som regel små muligheter for tilpasninger og eventuell integrasjon/samspill med andre systemer.